Główna nagroda „Ostoi” podczas tegorocznej edycji Dnia Łasucha

Tegoroczny Dzień Łasucha pod hasłem „Kuchnia tradycyjna” organizował DPS „Kaszub” w Stawiskach. Planując nasze specjały, długo przebieraliśmy w starych rodzinnych przepisach. Ostatecznie przygotowaliśmy kaszubską babkę ziemniaczaną i bardzo owocowy deser „przysmak działkowca”. Na miejscu konkurencja była ogromna – kilkanaście placówek z całego Pomorza przygotowało naprawdę pyszne potrawy. Wśród wielu zabaw i quizów znaleźliśmy oczywiście trochę czasu na ich degustację. Najbardziej zapadły nam w pamięć przepyszne, delikatne pierogi przygotowane przez DPS w Chojnicach – im też przypadła w udziale zasłużona nagroda publiczności. Jurorzy jednak uznali, że to nasze potrawy były najsmaczniejsze i udało nam się zdobyć główną nagrodę tegorocznego Dnia Łasucha. Oznacza to, że w przyszłym roku wszyscy smakosze spotkają się w „Ostoi”. Już zaczynamy planować atrakcje i przysmaki, ale na razie o tym cicho sza! Aby umilić Wam oczekiwanie, przedstawiamy przepis na naszą zwycięską babkę ziemniaczaną, czyli kaszubskiego „grucholca”:

Składniki: 2 kg ziemniaków, 4 duże cebule, 2 jabłka, 4 jaja, 200 g boczku, nieco oleju, mała śmietana, sól, pieprz, majeranek

Pół kilo ziemniaków ugotować, ostudzić i rozgnieść. Pozostałe, surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć sok i dodać do gotowanych. Dodać 2 starte cebule i starte jabłka, jaja, mąkę, śmietanę – wymieszać. Boczek podsmażyć z pozostałymi cebulami, dodać do masy ziemniaczanej. Doprawić do smaku. Wlać do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wierzch babki polać olejem. Piec około 1,5 godziny. Podawać na ciepło, najlepiej z surówką z cebuli i ogórka kiszonego.

Fotografie udostępnione dzięki uprzejmości DPS Stawiska.